Blogs ter inspiratie

Niet hoe maar wie…

Niet hoe maar wie…

Je hebt van die zaken waar je (nog) geen verstand van hebt (althans ik niet ) maar die evengoed langskomen in je leven en waar je actie op moet ondernemen. Die zaken hangen als een soort donkere wolk boven je hoofd. Je weet dat ze pas voorbijgaan als je iets doet, maar wat moet je doen en waar haal je die informatie vandaan?

LEES MEER

Feel the fear and do it anyway!

Feel the fear and do it anyway!

Mijn zoontje heeft een dilemma. Hij wil iets aan de juf vragen maar durft het niet. Als hij de vraag niet stelt, weet hij zeker dat hij niet op zijn stoel mag staan tijdens zijn verjaardagsviering in de klas. Je leest het al; dit is niet zomaar een dilemma, dit zijn serieuze zaken..

LEES MEER

Magische Wet van de Aantrekkingskracht

De Wet van de Aantrekkingskracht…zweverig, nuchter of gewoon een hard feit?

In mijn filmpjes en blogs hoor en lees je veel over de Wet van de Aantrekkingskracht. Maar wat houdt deze wet nu precies in en is het bewezen is dat deze werkt?
Want eigenlijk is dat wat we willen, bewijsmateriaal en alle feiten op tafel voordat we ergens in gaan geloven. Toch?

LEES MEER

Tot lucht komen

Even tot lucht komen!

Deze blog herinnert aan mijn mooie reis naar Bali. Just me, myself and I…
De beste investering die je kunt doen, is de investering in jezelf! Super dankbaar voor deze mooie reis met teacher @Mathijs Bos.

LEES MEER

Ademen

Raadseltje

Het is een automatisch, lichamelijk proces en nauwelijks voelbaar. Het grootste gedeelte van ons denkt dan ook niet over deze bezigheid na. Pas als we zenuwachtig worden of grote inspanningen moeten leveren merken we het op... Een mens kan gemiddeld 3 minuten zonder…

LEES MEER

Veel negatieve gedachten? 

Stel jezelf eens deze vier vragen!

Je herkent vast wel van die momenten waar je wekenlang naar toeleeft en die je in je hoofd al meerdere keren beleefd hebt. Een belangrijke sollicitatie waarbij je een verpletterende indruk achter wilt laten.....

LEES MEER

Morning routine

Ik ben een avondmens. Tenminste dat is wat ik altijd tegen mezelf gezegd heb. En dus waren de ochtenden niet echt fun voor mij. Ik liep continu achter de feiten aan. Eerst vijf keer snoozen....

LEES MEER

Een groene agenda

Ik hoor van veel dertigers dat ze momenteel een enorme rust ervaren. De lege agenda’s, geen files meer op de weg, minder sociale druk en minder ‘moeten’ zorgen ervoor....

LEES MEER

Niet hoe maar wie

 29 oktober 2020, Weert  Monique Peters 
Niet hoe maar wie…

Je hebt van die zaken waar je (nog) geen verstand van hebt (althans ik niet) maar die evengoed langskomen in je leven en waar je actie op moet ondernemen.
Die zaken hangen als een soort donkere wolk boven je hoofd. Je weet dat ze pas voorbijgaan als je iets doet, maar wat moet je doen en waar haal je die informatie vandaan?

In 2016 begon ik met het jaarprogramma van @365dagensuccesvol. Mijn eerste, echt grote investering op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Die investering was het dubbel en dwars waard want nu, een dikke vier jaar later, profiteer ik nog steeds van de vele inzichten die ik daar opdeed.
Zoals over bovenstaand voorbeeld. Nu ik mijn eigen onderneming ben opgestart, ben ik super enthousiast bezig met mijn coachees en onlinetrainingen. Met plezier post ik over mijn leven om anderen te inspireren. Maar ondernemen kent natuurlijk ook andere kanten, zoals administratie en belastingaangifte. Zaken waar ik geen verstand van heb en, heel eerlijk gezegd, ook nul energie van krijg.
Na een uurtje googelen over hoe ik mijn financiën moest aanpakken, zag ik door de cijfers het einddoel niet meer en voelde ik een lichte paniekaanval opkomen. Net voordat ik mijn laptop uit het raam wilde gooien, kwam er een 365-gezegde in mij naar boven: niet hoe, maar wie?

Je hoeft namelijk niet alles zelf uit te vogelen! Wie in jouw omgeving is in staat je te helpen met het onderwerp waar jij op vastloopt? Bel diegene op, stel je hulpvraag en kijk wat je voor elkaar kunt  betekenen. En mocht je echt niemand kennen, google dan op deze expertise in plaats van het probleem zelf op te lossen. Er is namelijk voor elk probleem wel een expert op de wereld.

We zijn vaak zoveel tijd kwijt met zaken die ons geen energie geven of die we niet snappen, terwijl anderen er elke ochtend met plezier hun bed voor uitkomen.
Ik heb mijn financieel adviseur gevonden. Ik zeg niet wie, hij weet het zelf wel. En mocht je er ook een zoeken, dan hoor ik het graag van je, hè…
Het gaat er namelijk niet om hóe je iets moet doen, maar wíe het voor je gaat doen! Nooit meer vergeten! :-)

Feel the fear and do it anyway!

 27 september 2020, Weert  Monique Peters 
Feel the fear and do it anyway!

Mijn zoontje heeft een dilemma. Hij wil iets aan de juf vragen maar durft het niet. Als hij de vraag niet stelt, weet hij zeker dat hij niet op zijn stoel mag staan tijdens zijn verjaardagsviering in de klas. Je leest het al; dit is niet zomaar een dilemma, dit zijn serieuze zaken.
‘Waarom vraag je het niet gewoon, Mees? Wat vind je hier zo spannend aan?’
Hij denkt even na en zegt dan: ‘Maar stel je voor dat ze ”nee” zegt…’
‘Ja, dan weet je dat in ieder geval,’ antwoord ik, ‘anders zul je het nooit weten. Maar is “nee” als antwoord dan zo erg om te horen? Zo erg dat je liever de vraag niet stelt?’

Dit gesprekje met mijn zesjarige zet mij aan het denken. Waarom vinden we het zo erg om “nee” te horen? Blijkbaar worden we hier op heel jonge leeftijd al mee geconfronteerd. Voelt ‘’nee’’ als een persoonlijke afwijzing of vinden we het lastig als iemand anders voor ons beslist?
Is dit ook de reden waarom de meesten van ons het heel lastig vinden om “nee” te zeggen als hen iets gevraagd wordt? Waarschijnlijk wel…

‘Weet je Mees, het antwoord maakt niet zo veel uit denk ik. We kunnen overal een oplossing voor verzinnen. En zeker de juf; want juffen zijn heel creatief. En als je het zo spannend vindt om te vragen en je het doet toch, dan voel je je daarna superstoer! Want dan heb je iets gedaan wat je dacht niet te durven en dan zie je hoe veel superpower je hebt!’

Feel the fear and do it anyway!
Een onderwerp dat vaker terugkomt in mijn coachingsgesprekken! En weet je: ik heb nog nooit een rampscenario terug gehoord. Dit speelt zich meestal alleen in ons hoofd af. Na een uit-je-comfortzone-actie voel je je altijd megasterk en dat gevoel is heerlijk. Vanmiddag hoor ik of mijn zoon het aangedurfd heeft! Zo niet, ook niet erg. Plannen we gewoon een nieuwe sessie.
Wanneer ben jij voor het laatst uit je comfortzone gestapt? Super leuk als je dit deelt in de comments!
Fijne dag!

Magische Wet van de Aantrekkingskracht

 11 augustus 2020, Weert  Monique Peters 
De Wet van de Aantrekkingskracht…zweverig, nuchter of gewoon een hard feit?

In mijn filmpjes en blogs hoor en lees je veel over de Wet van de Aantrekkingskracht. Maar wat houdt deze wet nu precies in en is het bewezen is dat deze werkt?
Want eigenlijk is dat wat we willen, bewijsmateriaal en alle feiten op tafel voordat we ergens in gaan geloven. Toch?
Bij de Wet van de Aantrekkingskracht werkt dit de andere kant op: eerst geloven dan zien…Spannend in eerste instantie maar superleuk als je ermee leert werken!
Ik neem je in Jip-en-Janneke-taal kort mee door deze Wet . 

Alles in het leven bestaat uit trilling. Trillingen worden ook wel frequenties genoemd. Zo werken ook radiostations. Door de radio op een bepaalde zender te zetten, stem je af op de frequentie die het radiostation uitzendt. Jij en de frequenties ontmoeten elkaar, waardoor je naar de door jou gekozen muziek kunt luisteren. De spreekwoorden: soort zoekt soort en gelijken trekken elkaar aan, komen voort uit dit gegeven.
Gedachten en gevoelens bestaan ook uit trillingen. Alles wat jij uitzendt komt overeen met gelijksoortige woorden, gedachten en emoties in je omgeving. En die trek je dan naar je toe. Je huidige situatie is de som van al je gedachten, woorden en emoties uit het verleden. Want die heb je naar je toe getrokken, soms bewust maar meestal onbewust.

Dit verklaart de woorden die we allemaal wel eens uitspreken: ‘’Dit was niet mijn dag…’’ of  “Echt alles gaat mis op dit moment…’’
Wanneer je chagrijnig uit je bed stapt, tien minuten later je koffie op de grond laat vallen en daarna in de file terechtkomt waardoor je afspraak moet wachten, is de kans heel groot dat jij negatieve gevoelens ervaart. Doordat je deze niet “shift’’ naar iets positiefs, tril je dus op een lage frequentie en trek je juist nog meer ellende aan.
Het leuke nieuws is: het werkt ook andersom! Dus als jij je goed en positief voelt, verwacht dat er leuke dingen op je pad komen en je de dag gaat rocken, trek je alles wat ook op die hoge frequentie trilt naar je toe. Dat heet manifesteren en dat is het mooiste gevoel ever!

De eerste stap wat je jezelf kunt aanleren om de dag positief te starten en om te manifesteren is om ‘s ochtends vijf tot tien minuten te dagdromen over alles wat je die dag wilt bereiken. Zie voor je hoe alles vlekkeloos verloopt, hoe vrolijk je wordt van deze dag, zie voor je hoe jouw verlangens uitkomen en het meest belangrijke: voel ook echt in je lichaam hoe top het voelt als al jouw dromen werkelijkheid zijn. Neem dit gevoel mee de dag in en je er zult versteld van staan hoe alles voor je gaat werken. Ook het maken van een visionboard helpt de Wet van de Aantrekkingskracht enorm!

Zo heb ik o.a. de kans gekregen om alleen op reis te gaan, ben ik tijdens mijn vrije uurtjes in het leukste koffiezaakje van Weert gaan werken, heb ik altijd een parkeerplek en ben ik heel vaak verrast, onder andere met Ben & Jerry’s Ice Cream… Hier wijd ik nog wel een keertje een heel blog aan????

Maar Monnie, voel jij je dan elke dag top en helemaal gelukkig?
Nee hoor, zeker niet en dat hoort ook bij het leven. Als ik negatieve emoties ervaar of een mindere dag heb, probeer ik dat te accepteren en mezelf de vraag te stellen: wat heb ik nu nodig om me een beetje beter te voelen? Dat kan een ijsje zijn of een lekkere wandeling door de natuur of gewoon even een aflevering van Friends kijken op Netflix. Alles is goed en de volgende ochtend is er een frisse start.

Door de jaren heen weet ik in ieder geval één ding zeker. Ik heb genoeg bewijsmateriaal ontvangen dat de Wet van de Aantrekkingskracht werkt en dat je jouw mooiste leven kunt manifesteren zonder op een kussentje te mediteren of wierook op te steken. Dit mag natuurlijk altijd maar ook met een nuchtere mindset en een hoop lol trappen gedurende de dag kom je op dezelfde resultaten uit.
Als je hier meer over wilt weten, of als ik je ergens bij kan helpen weet je mij natuurlijk te vinden. Voor een leuke Visionboard workshop check mijn website!
Voor nu wens ik je een geweldige dag toe!

Tot lucht komen

 8 juli 2020, Weert  Monique Peters 
Even tot lucht komen!
Deze blog herinnert aan mijn mooie reis naar Bali. Just me, myself and I…
De beste investering die je kunt doen, is de investering in jezelf! Super dankbaar voor deze mooie reis met teacher @Mathijs Bos.

Lucht
Ik ben er klaar voor. Na een laatste kushand loop ik richting de douane en een gevoel van euforie overvalt me. Het is veertien jaar geleden dat ik voor het eerst vloog en ik herinner me maar al te goed hoe spannend ik dat vond. Ik vloog in mijn eentje naar de USA voor een studiejaar op een community college in Iowa en zou opgehaald worden door een gezin dat ik alleen van de foto’s kende. Ik moest van mijn vader per se zo’n lelijk buideltasje om mijn buik voor mijn paspoort en geld,  want stel je voor dat ik overvallen zou worden. Mijn moeder maakte zich drukker om de interne mens, dus kreeg ik voor 33 dagen eten mee en woog mijn handbagage 17 kilo! Ik deed geen oog dicht in het vliegtuig en was blij dat het twaalf maanden zou duren voordat ik deze oversteek weer terug zou maken.

Inmiddels ben ik wat ervaringen rijker en vandaag vlieg ik in mijn eentje naar Indonesië voor een week zelfreflectie en yoga. Het buideltasje heb ik achter me gelaten, ondanks dat mijn vader nog elke reis benadrukt hoe handig deze dingen zijn! Ik ben verknocht geraakt aan reizen en zelfs aan vliegen.
Aan mijn geboortedatum zit het element ‘lucht’ gekoppeld en ik snap helemaal waarom. Vliegen geeft me rust. Niks moet, alles mag en er is weinig afleiding. Ik installeer me heerlijk op een stoel, trek mijn dikke sokken aan, kijk een filmpje of droom lekker weg. Mijn telefoon staat op vliegtuigstand en ik ook!
Reizen geeft me een ultiem vrijheidsgevoel. En vrijheid geeft weer lucht! Snap je ‘m?

Ik heb de afgelopen maanden mijn ‘echte’ behoeftes een beetje genegeerd en me volledig gefocust op alles wat moet. Je herkent het vast wel! Ik wilde mijn carrière graag een nieuwe boost geven, een eigen website online gooien, veel schrijven, veel gezellige dingen doen met vriendinnen, een toffe moeder zijn die elke week op school helpt en dan nog twintig dingen. Het liefst in één week gepropt.
Het gaf me zeker korte-termijn-voldoening maar ik werd er ook ontzettend moe van! En tijd om moe te zijn had ik juist niet ingepland. Dus ging ik maar door en door…

Als je de signalen maar lang genoeg negeert trekt je lichaam zijn eigen plan om je iets in te laten zien. Ik werd eerst verkouden, rillerig en begon daarna als een zeehondje te kuchen.
Een luchtweginfectie werd geconstateerd en rust en frisse lucht waren de beste genezing.
Het cirkeltje was weer rond… Ik heb gewoon even lucht nodig!
Dus ben ik nu onderweg om weer tot lucht, uhhhmm, rust te komen.

Durf jij ook in jezelf te investeren?

Ademen

 14 juni 2020, Weert  Monique Peters 
Raadseltje
Het is een automatisch, lichamelijk proces en nauwelijks voelbaar. Het grootste gedeelte van ons denkt dan ook niet over deze bezigheid na. Pas als we zenuwachtig worden of grote inspanningen moeten leveren merken we het op... Een mens kan gemiddeld 3 minuten zonder…
Ik heb het over onze ademhaling!
Ik denk een van de meest onderschatte, beïnvloedbare factor van je fysieke en mentale welzijn.

Why, why, why?
In alle vormen van coaching, workshops en yogareizen die ik gevolgd heb, is de kracht van goed ademen besproken.
Nu voel ik twee vragen opkomen:
1. Wat is goed ademen dan? en
2. Waarom is het zo belangrijk je hiervan bewust te zijn?
In de tijd waarin we leven is het stresslevel hoger dan ooit tevoren. Veel mensen hebben het idee voortdurend onder druk te staan door de combinatie van werk, gezinsleven en het altijd maar bereikbaar moeten zijn. Door stress gaan we vaker, sneller en oppervlakkiger ademen waardoor er een verstoring van de zuurstofbalans in ons lichaam ontstaat. Dit leidt tot klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en depressieve gevoelens. De grootste reden om goed te ademen is dan ook om je geest tot rust te brengen waardoor deze klachten verdwijnen.
Daarnaast geeft een goede ademhaling je fysiek veel meer kracht en doorzettingsvermogen.
Genoeg redenen om hiermee aan de slag te gaan dus!

Maar hoe adem je nu op de juiste manier?
Allereerst is het belangrijk door je neus te ademen.
Daarnaast zit een goede ademhaling laag, oftewel in je buik. Je kunt dit testen door een hand op je onderbuik te leggen en te voelen of deze op en neer gaat. Veel mensen ademen hoog, vanuit de borstkas, waardoor het lastig is volledig te ontspannen en weerbaar te zijn in stressvolle situaties.
Je ademhaling aanpassen is geen hogere wiskunde maar vergt wel wat doorzettingsvermogen. Het is een wijziging in een vast patroon en dat heeft vaak even tijd nodig om in te burgeren. Maar de voordelen wegen zeker op tegen deze investering dus: Go for it!

Bewustwording is het sleutelwoord
Om de bewustwording te stimuleren zou je elk uur een timer kunnen zetten. Steeds als je alarm afgaat voel je bij jezelf waar je ademhaling zit en pas je deze zo nodig aan. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds vaker op de juiste manier ademt totdat het volledig in je systeem is opgenomen. Mocht je behoefte hebben aan meer ‘ademtijd’ dan zijn er verschillende mediatie-apps die je hierbij kunnen ondersteunen zoals ‘Meditation Moments’ of ‘Headspace’.
Deze zorgen tegelijk voor een ontspanningsmomentje gedurende de dag; een win-win situatie als je het mij vraagt.
Heb ik je al overtuigd om met je ademhaling aan de slag te gaan? Heb je nog aanvullende vragen of zou je hierin graag wat meer begeleiding willen? Stuur me een berichtje of mailtje en ik help je graag verder!

Veel negatieve gedachten? Stel jezelf eens deze vier vragen!

 4 juni 2020, Weert  Monique Peters 
Je herkent vast wel van die momenten waar je wekenlang naar toeleeft en die je in je hoofd al meerdere keren beleefd hebt. Een belangrijke sollicitatie waarbij je een verpletterende indruk achter wilt laten of die date met je nieuwe vlam die gewoon perfect moet gaan. Je gedachten gaan op en neer tussen het meest perfecte scenario en de grootste belemmerende overtuiging die je vertelt dat je eigenlijk helemaal niet zo goed of leuk bent en maar beter niet kunt gaan.

Hoe laat je die negatieve gedachten toch los?
Ik leerde van Byron Katie vier simpele vragen die je altijd aan jezelf kunt stellen als je gedachten weer eens met je op de loop gaan.

1. Is mijn gedachte waar?
In ons brein komen elk uur honderden gedachten omhoog. De meeste van die gedachten zijn niet echt relevant voor het moment en totaal anders dan de realiteit. We hebben gedachten over dat we iets niet kunnen of zijn druk bezig met het invullen van andermans gedachten.
‘’Ik kan niet opvoeden, iedereen kijkt hoe verkeerd ik het doe’’ (Gillende kleuter op schoolplein…)
‘’Ik kwam vast heel chaotisch op haar over’’ (Eerste ontmoeting met je leidinggevende…)
Maar zijn die negatieve gedachten wel waar of vullen we deze met onze eigen waarheid?

2. Weet ik zeker dat deze gedachte waar is?
Voor de volhouders onder ons die volmondig ‘JA’ riepen op de eerste vraag (Ja, hier hoorde ik ook bij) gaan we nog even door. Want weten we echt wel zeker dat onze gedachten voor honderd procent kloppen?
Ik heb helaas nog nooit in iemands hoofd kunnen kijken om te zien wat die ander denkt. En als ik eerlijk ben komen mijn eigen niet-helpende gedachten eerder voort uit onzekerheid dan dat ik echt zeker weet dat ik iets niet kan. In het grootste deel van de gevallen zijn mijn eigen gedachten dus gewoon niet waar!

3. Wie ben ik als ik ervoor kies die gedachte toch te geloven?
’Een rare, ongecontroleerde moeder’, ‘Een lafaard’, ’Een saaie vrouw’… Vul deze vraag vooral aan met je eigen antwoorden. Wat je vaak zult merken is dat het antwoorden zijn waar je niet echt vrolijk van wordt.

4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte(n)?
Vraag 3 is een eyeopener. Je wilt diegene helemaal niet zijn, die gelooft in zijn of haar negatieve gedachten. Je wilt een stoer, zelfverzekerd mens zijn! Of lief en verzorgend!
Het maakt namelijk niet uit wie of wat je wilt zijn als je er maar gelukkig van wordt en, nu komt het: je hebt elke dag de keuze om daar wel of niet in te geloven. Buig de belemmerende overtuiging of niet-helpende gedachte eens om naar iets wat je wel energie geeft.
In mijn geval: ‘’De juf vond mij een leuke, betrokken moeder!’’ en dat ben ik eigenlijk ook! Of: “Ik kwam spontaan en energiek over op mijn nieuwe baas.” Klinkt veel beter toch?

De vier vragen dus. Ik ben ermee gaan oefenen en steeds vaker kan ik om mezelf en mijn fantasierijke brein lachen. Onze gedachtestroom kunnen we niet uitzetten, maar als je weet dat eigenlijk bijna al je gedachten niet waar zijn, kun je er net zo goed voor kiezen om die gedachten die je niet verder brengen los te laten en te kiezen voor nieuwe.

Ga jij er ook mee aan de slag?

Morning routine

 30 april 2020, Weert  Monique Peters 
Ik ben een avondmens. Tenminste dat is wat ik altijd tegen mezelf gezegd heb. En dus waren de ochtenden niet echt fun voor mij. Ik liep continu achter de feiten aan. Eerst vijf keer snoozen, om er vervolgens achter te komen dat het later was dan gedacht, snel aankleden, achter Mees aanjagen (die overigens ook geen ochtendmens is) je kunt je voorstellen hoe gezellig het in huis werd). Snel een ontbijtje erin proppen, gillen dat Mees moest opschieten -al had ik het eigenlijk tegen mezelf - en snel de auto in. Om 9 uur kwam ik bij een kop koffie eindelijk tot rust en kon ik gaan nadenken over wat de dag me zou brengen.
Herkenbaar voor je?

Er bestaat een boek: The 5 AM. Club. Die schrijver zweert erbij om je dag te starten om vijf uur. Vijf uur in de ochtend wel te verstaan. Early risers heten de mensen die het doen. Michelle Obama, Oprah Winfrey, Tony Robbins & Steve Jobs, is een kleine opsomming van bekende mensen die hun dag vroeg starten. Tegenwoordig sluit ik me van maandag tot en met donderdag graag bij dit rijtje aan. Wel een half uurtje later, want 5 uur gaat me net iets te ver.

Waarom zou ik? Goede vraag!
Ten eerste omdat de ochtend bepalend is voor de rest van de dag. Door vroeg op te staan kun je de dag rustiger beginnen wat je het gevoel geeft in control te zijn. Je kunt nadenken over wat je die dag wilt doen, alvast flink wat to do’s wegstrepen, rustig ontbijten en genieten van de stilte. Een fijne en positieve start geeft je de rest van de dag extra energie.
Ten tweede heb je als druk persoon aan het einde van de dag een ander concentratielevel en hebben sommige taken minder impact als je ze later op de dag uitvoert. Deze kun je mooi ‘s ochtends al oppakken. ‘’Geniality starts in the morning’’ aldus Robin Sharma.
Als laatste argument een van de belangrijkste woorden van deze tijd: TIJD. Ik win nu ongeveer zo’n uur tot anderhalf uur per dag om zaken op te pakken die ik belangrijk vind. Ik zie het als tijd om in mezelf te investeren en geniet enorm van de voorsprong die het me oplevert.
Benieuwd hoe mijn morning-routine er concreet uitziet? Stay tuned! Fijne dag! Die van mij is al even bezig.

Een groene agenda

 5 mei 2020, Weert  Monique Peters 
Ik hoor van veel dertigers dat ze momenteel een enorme rust ervaren. De lege agenda’s, geen files meer op de weg, minder sociale druk en minder ‘moeten’ zorgen ervoor dat we meer in het moment leven en misschien wel tevredener zijn met wat is. We pakken vergeten klusjes in huis op en halen de bordspellen uit de kast voor een ouderwetse spellenavond.

En natuurlijk missen we ons favoriete restaurant, zouden we graag knuffelen met onze familie en BBQ’en met vrienden maar omdat niemand het ‘mag’, voelt het minder zwaar en hoeven we ook niet bang te zijn dat we iets missen.

En daar zit de kern van de onrust die we voorheen voelde. We doen vaak (onbewust) wat we denken dat anderen van ons verwachten, ook als we daar eigenlijk geen zin in hebben. En dat kost superveel energie!
Pak je agenda van zeven weken geleden er maar eens bij. Welke activiteiten staan daarin waar je geen zin in had, of die als een verplichting voelden? Kleur die eens in met een rode potlood en stel jezelf de vraag, waarom ben ik dit toch gaan doen? Was het omdat ik bang was voor een confrontatie omdat ik al drie keer had afgezegd en vond dat ik er nu niet onderuit kon, of omdat ik het nu eenmaal zo had afgesproken en elke week doe?

En kijk nu eens naar zaken in jouw agenda waar je superveel zin in had en/of enorm van hebt genoten. Kleur deze in met een groene potlood.

Hoe is de verhouding tussen de kleuren?
Zelf schrok ik wel van mijn tijdsbesteding in de afgelopen maanden en de keuzes die ik daarin heb gemaakt. Blijkbaar vond ik in januari de reünie met oud-collega’s toch belangrijker dan quality time met mijn gezin en ik hoef toch eigenlijk niet elke dag aan te sluiten in de file?

Uiteraard zijn er soms zaken die een werkgever van ons verwacht of waar je simpelweg even je schouders onder moet zetten, maar alles is bespreekbaar en zeker 75 procent van jouw leven kun je helemaal zelf inrichten.

In mei staan er nog vier lege weken in mijn agenda. Best een beetje spannend geef ik toe, om zelf de verantwoordelijkheid te nemen over de planning en te zorgen voor een ‘groene’ vulling. Maar die ruimte is er, weet ik nu en ik ga de uitdaging aan! Doe je met me mee?